Medicijnen bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Er zijn verschillende medicijnen voor de behandeling van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Sommige medicijnen onderdrukken actieve ziekte bij een opvlamming. Andere medicijnen worden gebruikt als onderhoudsmedicatie om de ziekte onder controle houdt.

Verschillende medicijnen

Welk medicijn het beste werkt, verschilt per persoon. Ook speelt mee hoe actief de ziekte op een bepaald moment is. Bij milde ziekteactiviteit worden andere medicijnen voorgeschreven dan bij ernstige ziekteactiviteit. Hieronder staat een overzicht van medicijnen die bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn worden gebruikt. Als je erop klikt, krijg je een uitleg per type medicijn: wat het is, hoe het werkt, voor wie het bedoeld is en hoe het wordt gegeven. Je arts beslist samen met jou welke medicatie het beste aansluit bij jouw persoonlijke situatie.

5-ASA preparaten
Corticosteroïden
Immunosuppressiva
Integrine-remmers
JAK-remmers (alleen bij colitis ulcerosa)
Interleukine-remmers
TNFα-remmers (TNFα antagonisten)
Overige medicijnen

 

Jij hebt de regie in handen

Dé beste behandeling bestaat niet. De voor jou best passende behandeling wél.

Zo hou jij de regie. 

Goed voorbereid naar je arts

Disclaimer:
Deze informatie geeft een algemeen overzicht van de verschillende medicijnen voor de behandeling van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, en is mogelijk niet volledig. Welke behandeling het beste past bij jouw situatie, bepaal je samen met je arts. Bespreek eventuele vragen of klachten over je behandeling of medicijnen altijd met je arts.

C-ANPROM/NL/GI/0124 JAN'22

Gerelateerde artikelen