Goed voorbereid naar je arts

Voor elke patiënt verloopt colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn weer anders. Daarnaast: wat jij belangrijk vindt voor een zo prettig mogelijk leven met je ziekte, kan voor iemand anders helemaal geen voorrang hebben. Dé beste behandeling bestaat daarom niet. De voor jou best passende behandeling wél.

Maar welke behandeling is dat voor jou? En welke informatie heb je allemaal nodig om daar een mening over te kunnen vormen? Een goed gesprek tussen jou en je arts helpt je hierbij, maar zo’n goed gesprek voeren is niet altijd even makkelijk. Om je daarbij te helpen, heeft de NPCF (Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie) 3 vragen bedacht, die je met je arts kunt bespreken. En zo kun je tot de voor jou best passende behandeling komen. Deze ‘3 goede vragen’ helpen je arts ook om niet vóór jou, maar mét jou te kunnen bepalen wat voor jou de aanpak wordt. Zo heb jij de regie in handen.

Hieronder vind je de 3 vragen van de NPCF.

1. Wat zijn mijn mogelijkheden?

Zet met je arts op een rij welke mogelijkheden er zijn als je een onderzoek of behandeling moet ondergaan. Er zijn vaak meer mogelijkheden dan de eerste optie die besproken wordt. Vraag bijvoorbeeld eens of een scan een andere mogelijkheid is voor een lichamelijk onderzoek of dat medicijnen of een operatie beter past bij jouw klachten.  En welke soort operatie is mogelijk? Direct behandelen of eerst afwachten? Zelfs niets doen is soms een optie.

2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?

Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kan een operatie jouw klachten mogelijk snel verhelpen, maar aan een operatie zijn ook risico’s verbonden. Vraag je arts naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling je opleveren en wat levert het je misschien ook wel niet op? Kan je na de operatie weer sporten, of vermindert het de pijn? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Jouw persoonlijke situatie is belangrijk voor je keuze. Hoe is je thuissituatie, wat is je beroep, hoe oud ben je, wat zijn je wensen, je doelen, etc.? 

 

Wil je meer weten over de verschillende medicijnen?

Ben je bekend met de medicijnen voor de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa? Bekijk het medicijnoverzicht en bespreek het met je arts.

Zo hou jij de regie.

 

 

Meer informatie en achtergronden vind je op: www.3goedevragen.nl

C-ANPROM/NL/GI/0124 JAN'22

Gerelateerde artikelen