Wat is de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een darmziekte waarbij ontstekingen in het gehele spijsverteringskanaal kunnen ontstaan. Meestal ontstaan de ontstekingen bij de overgang van de dunne darm naar de dikke darm, maar ook de mond en dikke darm kunnen bijvoorbeeld aangetast zijn. Bij de ziekte van Crohn is niet de hele darm ontstoken, maar wisselen gezonde en zieke stukken darm elkaar af. De ontsteking kan alle lagen van de darmwand aantasten. Deze ontstekingen kunnen zorgen voor klachten zoals buikpijn en diarree.

De precieze oorzaak van de ziekte van Crohn is nog niet volledig bekend, maar een combinatie van erfelijkheid, omgevingsfactoren, het afweersysteem en de darmflora (bacteriën in de darm) kunnen van invloed zijn op het ontstaan van de ziekte. Bij veel mensen ontstaat de ziekte tussen het 15e en 30e levensjaar.

Chronische darmontsteking

Bij de ziekte van Crohn zijn er in de darmen ontstekingsreacties die komen en gaan. De klachten die iemand hierbij heeft, zijn afhankelijk van de plaats van de ontsteking en hoe ernstig de ontsteking is. De ontwikkeling van de ziekte is dan ook per persoon erg verschillend. De één krijgt bijvoorbeeld om het jaar een periode waarin de klachten vaker en heviger opspelen (dit wordt een opvlamming genoemd) terwijl de ander bijvoorbeeld jarenlang vrijwel geen klachten heeft (periodes van remissie).

Werking van de darmen

In het spijsverteringskanaal wordt het voedsel dat we eten verwerkt en neemt het lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft vervolgens op. Stoffen die het lichaam niet nodig heeft of niet kan verwerken, verlaten het lichaam weer (via de ontlasting). De darmen zijn het laatste deel van het spijsverteringkanaal en zijn te verdelen in de dunne en de dikke darm. De dunne darm neemt vooral voedingsstoffen op. De dikke darm haalt o.a. het water uit de dunne brei. Zo ontstaat een soepele maar toch vaste ontlasting.

Darmklachten bij de ziekte van Crohn

Bij de meeste mensen met Crohn begint de ziekte met milde diarree, koorts en buikpijn. Vaak zijn deze klachten met vlagen aanwezig. De klachten kunnen afnemen om vervolgens na een aantal maanden weer terug te komen. Een ongezonde leefstijl, roken en stress kunnen invloed hebben op de klachten.
Meer over de klachten bij Crohn

Inflammatory bowel disease

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa vallen samen onder de noemer Inflammatory Bowel Disease (kortweg IBD) ofwel inflammatoire darmziekte. Dit zijn chronische darmziekten waarbij ontstekingen in de darm ontstaan.
Meer over colitis ulcerosa
Wil je weten hoe je spijsverteringskanaal werkt? In onderstaande video zie je, op een versimpelde manier, hoe het voedsel in je lichaam wordt verwerkt.
Gerelateerde artikelen