De oorzaak van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Hoe colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn ontstaan, is nog niet helemaal duidelijk. Een combinatie van het immuunsysteem (afweersysteem), omgevingsfactoren, erfelijkheid en de darmflora (bacteriën in de darm) spelen een rol bij het ontstaan van de ziekte.

Het immuunsysteem

Het immuunsysteem, ook wel afweersysteem genoemd, beschermt het lichaam tegen bijvoorbeeld virussen en bacteriën. Bij colitis en Crohn is sprake van een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte ziet het lichaam geen verschil tussen goede ‘lichaamseigen’ stoffen en ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën. Het immuunsysteem valt hierdoor delen van het eigen lichaam aan en is dus eigenlijk ‘overactief’. Hierdoor kan de darm zich niet herstellen en is er sprake van een chronische darmontsteking.
Wil je weten hoe het immuunsysteem werkt en wat er aan de hand is bij mensen met een chronische darmziekte? Bekijk dan onderstaande video.

Erfelijkheid

Colitis en Crohn zijn in beperkte mate erfelijk: de kans dat je colitis of Crohn krijgt is groter als iemand in je familie het al heeft.

Omgevingsfactoren

Ook voeding, roken en stress kunnen het ontstaan van de ziekten beïnvloeden. Deze omgevingsfactoren kunnen daarnaast een negatieve invloed hebben op de symptomen van de ziekte. Zo kan de ziekte tijdelijk opvlammen (erger worden) door bijvoorbeeld stress en een onregelmatige leefstijl. Een gezonde leefstijl wordt daarom aangeraden. Artsen raden daarnaast sterk aan om te stoppen met roken.

Darmflora

In onze darmen leven heel veel bacteriën, zowel nuttige als schadelijke. De verzamelnaam voor al deze bacteriën in onze darmen is ‘darmflora’. Bij een gezonde darmflora overheersen de nuttige bacteriën en werken ze aan een goede spijsvertering. Hierdoor krijgen schadelijke invloeden van buitenaf minder kans. Er zijn aanwijzingen dat mensen met colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn een veranderde darmflora hebben dan mensen die deze ziekten niet hebben.

Diagnose

Vaak hebben mensen al lange tijd klachten voordat met zekerheid kan worden vastgesteld dat zij colitis of Crohn hebben. Het stellen van de diagnose is vaak niet eenvoudig, er zijn verschillende onderzoeken voor nodig. Lees hier meer over het stellen van de diagnose.

Gerelateerde artikelen