Klachten bij colitis ulcerosa
Bij colitis ulcerosa kan de hele dikke darm ontstoken zijn, maar de ontsteking begint meestal in het laatste deel van de dikke darm, de endeldarm. Het slijmvlies dat zich aan de binnenkant van de dikke darm bevindt, raakt ontstoken waardoor er zweren ontstaan. Bij colitis ulcerosa zijn de ontstekingen altijd aaneengesloten. Dit in tegenstelling tot de ziekte van Crohn, waarbij gezonde en ontstoken delen van de dikke darm elkaar afwisselen. Bij de ziekte van Crohn kan ook de dunne darm ontstoken zijn.
Vaak voorkomende symptomen bij colitis ulcerosa
De symptomen die bij colitis ulcerosa voorkomen, kunnen per persoon verschillen. Veel voorkomende symptomen zijn onder andere: diarree, bloed bij de ontlasting, meerdere keren op een dag kleine beetjes ontlasting, buikpijn, slijm bij de ontlasting. Ook kunnen vermoeidheid, koorts en gewichtsverlies voorkomen. De symptomen kunnen bij de één heviger zijn dan bij de ander.
Symptomen die niet direct met de darmen te maken hebben
Sommige symptomen hebben niet direct met de darmen te maken, zoals ontstekingen van gewrichten, ontstekingen van de ogen of ontstekingen aan de huid.
Ontwikkeling van colitis ulcerosa
Veel mensen met colitis ulcerosa kennen periodes waarin de darmontstekingen vaker en heviger optreden (dit worden opvlammingen genoemd). En ze kennen periodes waarin de ontstekingen minder aanwezig zijn (dit zijn periodes van remissie). Met medicatie kun je proberen opvlammingen bij colitis ulcerosa zoveel mogelijk tegen te gaan en de ziekte rustig te houden. Zo verminder je de kans op complicaties.
Complicaties bij colitis ulcerosa
Bij colitis ulcerosa kunnen verschillende complicaties optreden. De een krijgt hier meer en vaker mee te maken dan de ander. De kans op complicaties is groter als je veel heftige symptomen hebt en de ziekte al lang duurt. Voorbeelden van complicaties zijn:
- Darmbloedingen
- Gewrichtsklachten
- Oogontstekingen
Gerelateerde artikelen