Even opladen…tips om met vermoeidheid om te gaan

Veel mensen met colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn hebben last van vermoeidheid.1,2 Vooral tijdens een opvlamming kan die vermoeidheid veel impact hebben op je dagelijkse leven. Maar ook als de ziekte rustig is, kun je je minder energiek voelen dan iemand zonder IBD. We vroegen de ‘Wij hebben IBD Community’ hoe zij hiermee omgaan.*

Tips voor jou, van deelnemers aan de ‘Wij hebben IBD Community’:

Wees lief voor jezelf.

Als je je ziekte accepteert en je erbij neerlegt dat vermoeidheid erbij hoort, sta je waarschijnlijk positiever in het leven. Accepteren is het belangrijkste woord als je het meeste uit je leven wilt halen, ook als je colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn hebt. Het geeft je meer het gevoel dat je nog steeds de dingen kunt doen die je leuk vindt, ook al is het in een iets lagere snelheid of iets minder vaak

Zorg voor rustmomenten

Je lichaam geeft niet voor niets allerlei signalen af. Het zijn waarschuwingen die jou helpen ervoor te zorgen dat je niet over je grenzen gaat. Voel je je moe? Luister dan naar je lichaam en ga naar bed of ga even op de bank liggen. Probeer sowieso minimaal 8 uur per nacht te slapen. Je kunt een ritme voor jezelf maken door elke dag op tijd naar bed te gaan en misschien in de middag een korte powernap te doen.

Verder is het belangrijk dat je verdeeld over de week voldoende rustmomenten voor jezelf inplant. De IBD-weekplanner kan hierbij helpen. Door een weekplanner te gebruiken, krijg je een goed overzicht van je geplande activiteiten. Je ziet daardoor in één oogopslag of het misschien beter is om het niet te laat te maken op dat ene feestje of om een afspraak te verplaatsen.

Bepaal je prioriteiten

Plan jij ook zoveel activiteiten op een dag dat het je soms duizelt? Vraag jezelf af of alle activiteiten die op je to-do-lijst staan, ook echt nodig zijn. Welke activiteiten wil je echt doen omdat je hier gelukkig van wordt of en welke omdat ze nu eenmaal moeten? En welke activiteiten kosten alleen maar energie? Schrap deze meteen van je lijstje. Zo, dat ruimt lekker op!

Ga voor frisse lucht

Blijf niet binnen zitten, maar ga iedere dag (als dat lukt) lekker naar buiten, al is het maar tien minuutjes. Daglicht is goed voor je slaapritme en frisse lucht zorgt voor een opgewekt en ontspannen gevoel. Door buiten een wandeling te maken, zorg je er ook voor dat je voldoende beweging krijgt. Voel je je goed? Misschien past dan een andere sport ook wel bij jou, zoals hardlopen, fietsen of paardrijden. Bewegen is niet alleen goed voor je spijsvertering, het zorgt er ook voor dat je je hoofd even leeg kunt maken. En vaak krijg je er zelfs energie van!

Wat kun je beter niet doen?

Nu ben je vast ook nieuwsgierig naar de dingen die je beter niet kunt doen. Ook daar had onze IBD Community ideeën bij:

 • Overcompenseren op de momenten dat je je goed voelt
  Veel mensen hebben de neiging om teveel te willen op de momenten dat ze zich goed voelen. En dat is niet zo gek. Maar ook op dagen dat jij het gevoel hebt dat je de hele wereld aan kunt, is het verstandig om niet teveel te doen en te willen.
   
 • Te veel naar anderen luisteren
  Je omgeving bedoelt het vast goed, maar jij kent je lichaam het beste. Laat je dus vooral niet overhalen om dingen te doen die voor jou niet goed voelen.
   
 • Laat in de avond nog eten
  Dit kan tot rusteloze nachten leiden die energie slurpen.
   
 • Te veel activiteiten plannen
  Een overvolle agenda kan stress geven. En ook last-minute toch een activiteit af moeten zeggen voelt waarschijnlijk niet goed. Met veel geplande activiteiten houd je ook onvoldoende rustmomenten over.

De ene dag zit ik vol energie en de volgende dag is van de bed of bank af komen al te veel gevraagd. Onbegrijpelijk voor de mensen in mijn omgeving die de vorige dag nog een energiek persoon zagen.
Robert

Ik ga regelmatig hardlopen. Dit geeft mij juist energie. In periodes van opvlammingen doe ik het op een rustiger tempo en ren ik iets minder lang. Maar voor mij is het een uitlaatklep.
Yinxsha

Wanneer de vermoeidheid je echt parten speelt, maak je dan niet sterker dan je bent. Durf een sociale verplichting af te zeggen of vroeger naar huis te gaan dan anders.
Delphine9

Ik sta elke dag op en doe bij mijzelf een battery check; hoe sta ik ervoor? Net zoals een accu van een smartphone, check ik mijn eigen batterij.
Raeckerlin
 

*Over de IBD Community

De ‘Wij hebben IBD Community’ was een tijdelijke, besloten groep voor IBD-patiënten. In deze online community dachten zij mee over oplossingen voor situaties waar je als patiënt tegenaan loopt, zoals vermoeidheid, feestjes of gevolgen voor studie of werk.

Referenties

 1. Romberg-Camps MJ, Bol Y,Dagnelie PC, et al. Fatigue and health-related quality of life ininflammatory bowel disease: results from a population-based study in the Netherlands:the IBD-South Limburg cohort. Inflamm Bowel Dis, 2010 Dec;16(12):2137-47.
   
 2. Graff LA, Vincent N, Walker JR, et al. A population-based study of fatigue and sleepdifficulties in inflammatory bowel disease. Inflamm Bowel Dis, 2011 Sep;17(9):1882-9.
Gerelateerde artikelen