Wat is colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een ziekte waarbij de dikke darm chronisch en regelmatig ontstoken is. Die chronische ontstekingen geven klachten zoals diarree, buikpijn en bloed bij de ontlasting. Hoe colitis ulcerosa ontstaat, is nog niet helemaal bekend. Maar factoren als erfelijkheid, omgevingsfactoren, het afweersysteem en bacteriën in de darm kunnen van invloed zijn op het ontstaan van de ziekte. Bij veel mensen ontstaat de ziekte tussen het 15e en 40e levensjaar.

Werking van de darmen

In het spijsverteringskanaal wordt het voedsel dat we eten verwerkt en neemt het lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft vervolgens op. Stoffen die het lichaam niet nodig heeft of niet kan verwerken, verlaten het lichaam weer (via de ontlasting). De darmen zijn het laatste deel van het spijsverteringkanaal en zijn te verdelen in de dunne en de dikke darm. De dunne darm neemt vooral voedingsstoffen op. De dikke darm haalt o.a. het water uit de dunne brei. Zo ontstaat een soepele maar toch vaste ontlasting.
Wil je weten hoe je spijsverteringskanaal werkt? In onderstaande video zie je, op een versimpelde manier, hoe het voedsel in je lichaam wordt verwerkt.

Chronische darmontsteking

Bij colitis ulcerosa begint de ontsteking meestal in het laatste deel van de dikke darm, de endeldarm. Hoewel de ontsteking meestal begint in de endeldarm, kan ook de hele dikke darm ontstoken zijn. Het slijmvlies dat zich aan de binnenkant van de dikke darm bevindt, raakt ontstoken waardoor er zweren ontstaan. Bij colitis ulcerosa zijn de ontstekingen altijd aaneengesloten. Dit in tegenstelling tot de ziekte van Crohn waarbij gezonde en ontstoken delen van de dikke darm elkaar afwisselen en de dunne darm ook ontstoken kan zijn.

De ontwikkeling van de ziekte is per persoon erg verschillend. De één heeft bijvoorbeeld om het jaar een periode waarin de klachten vaker en heviger opspelen (een zogenoemde opvlamming) terwijl de ander bijvoorbeeld jarenlang vrijwel geen klachten heeft.

Darmklachten bij colitis ulcerosa

De meest voorkomende klachten bij colitis ulcerosa zijn: diarree, bloed bij de ontlasting, meerdere keren op een dag kleine beetjes ontlasting, buikpijn, slijm bij de ontlasting en vlagen van verstopping. Een ongezonde leefstijl, roken en stress kunnen invloed hebben op de klachten.

Inflammatory bowel disease (IBD)

Colitis ulcerosa valt, samen met de ziekte van Crohn, onder de Inflammatory Bowel Disease (afgekort IBD) ofwel inflammatoire darmziekte. Bij beide ziekten is er sprake van een chronische darmontsteking.
Meer over de ziekte van Crohn

Gerelateerde artikelen