Perianale fistels: tips en suggesties voor een aangenaam leven

Perianale fistels hebben een grote impact op je leven en de dagelijkse dingen die je graag wilt ondernemen. Bespreek met je arts welke mogelijke behandelingen in jouw situatie kunnen helpen, maar ook of er tips en suggesties zijn voor jouw dagelijks leven. Afhankelijk van het type fistels kan jouw arts je specifieke adviezen geven.

Algemene tips:

Geestelijk welzijn

  • Niet te inspannende lichamelijke activiteiten, zoals wandelen of tuinieren, zijn prima manieren om stress te verminderen en je geestelijke gezondheid te verbeteren
  • Wanneer je je gedeprimeerd, boos of gefrustreerd voelt over je ziekte, kan het helpen om te praten met een vertrouwd persoon, zoals een familielid, een goede vriend of je arts

Lichamelijk welzijn

  • Om de pijn en het ongemak wat te verminderen, kan het helpen om (regelmatig) een warm bad te nemen of de huid rond de fistel voorzichtig te wassen met warm water. Gebruik liever geen spons of producten met zeep en dep de plekken na afloop voorzichtig droog. Maak het bad na elk gebruik ook goed schoon om het risico op een infectie te voorkomen.
  • Veel mensen voelen zich beter als ze een gezonde en gevarieerde voeding gebruiken en vooral zachte(re) producten eten. Bij de ziekte van Crohn kun je klachten hebben als een verminderde eetlust. Maar ook kun je meer calorieën nodig hebben bij een opvlamming van de ziekte of neemt je lichaam voedingsstoffen als eiwitten, vetten, koolhydraten en vocht minder goed op. Een diëtist kan je helpen je voeding aan te passen in deze situaties.
  • (Zit)kussens kunnen helpen om de druk te verminderen tijdens het zitten. Ook het dragen van loszittende kleding en katoenen ondergoed kan helpen.

Heb je nog vragen? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan je ook vertellen of bovenstaande tips op jouw situatie van toepassing zijn.

Referenties

  1. Crohn's and Colitis UK: Living with a Fistula
  2. Folder Fistels: een pijnlijk probleem; beschikbaar via Crohn & Colitis NL
Gerelateerde artikelen