Operatie bij de ziekte van Crohn

Soms kan een operatie nodig zijn. Bijvoorbeeld als de medicatie niet voldoende werkt, als je vaker vernauwingen of afsluitingen in je darm hebt, je last krijgt van fistels of als voeding niet voldoende wordt opgenomen. Een operatie kan ervoor zorgen dat de klachten verminderen en ook het risico op complicaties wordt zo kleiner.

Tijdens de dikke darmoperatie

Bij een operatie bij de ziekte van Crohn wordt er vaak een klein deel van de darm weggehaald, bijvoorbeeld het deel dat ontstoken is of het deel waar een vernauwing zit. De meest voorkomende operatie is de ileocaecale resectie. Ileocaecale verwijst naar het stuk van de darm rechts onderin de buik dat bij deze operatie wordt verwijderd: het stuk darm waar de dunne darm overgaat naar de dikke darm. De operatie wordt vaak laparoscopisch uitgevoerd. Dat wil zeggen dat via een aantal kleine openingen in de buikwand de operatie uitgevoerd wordt.

Een stoma bij de ziekte van Crohn

Soms is na een operatie (tijdelijk) een stoma nodig. Dit is een kunstmatige uitgang van de darm die op de buikwand wordt aangelegd. De ontlasting verlaat dan niet meer via je anus, maar via de stoma op de buikwand je lichaam. Om de ontlasting via de stoma op te vangen, wordt gebruik gemaakt van een zogenaamd stomazakje dat op je buik rond de stoma bevestigd wordt. Dit zakje moet je regelmatig (zelf) vervangen.

Wat is een pouch?

Bij mensen bij wie de gehele dikke darm verwijderd moet worden, wordt soms een pouch geplaatst. Een pouch is een kunstmatig reservoir dat de functie van de endeldarm overneemt. In de pouch wordt de ontlasting opgeslagen en als de pouch vol is, ga je naar het toilet. Goed om je te realiseren: in de dikke darm wordt de ontlasting ingedikt. Als jouw dikke darm verwijderd is, blijft je ontlasting daarom dun. Met behulp van medicijnen kan de ontlasting alsnog worden verdikt.
Lees meer artikelen over
Gerelateerde artikelen