Seton

‹ Terug naar behandelmogelijkheden

Wat is het?

De behandeling van perianale fistels begint meestal met het plaatsen van een seton. Dit is een siliconen draad die in de fistel wordt gebracht. Het doel is de fistel open te houden en de vorming van een abces te voorkomen.

Hoe werkt het?

Een seton wordt vaak geplaatst vóór andere behandelingen, zoals een operatie en medicijnen. Dit zorgt ervoor dat het ontstoken gebied eerst rustig kan genezen. Ook voorkomt het terugkeren van abcessen, die op hun beurt zouden kunnen leiden tot een bloedvergiftiging. De seton kan blijven zitten of wordt verwijderd wanneer er gestart wordt met een nieuwe behandeling (zoals medicijnen of een operatie).

Voor wie is het bedoeld?

Setons worden vaak geplaatst bij patiënten met perianale fistels bij de ziekte van Crohn. Zowel bij eenvoudige als complexe perianale fistels kunnen setons worden gebruikt.

 

In welke vorm zijn setons beschikbaar?

Setons kunnen worden geplaatst:

  • met een knoopje in het draadje aan het uiteinde gesloten
  • met de uiteinden los
  • met een knooploze sluiting

Voor welke vorm wordt gekozen hangt af van de locatie en de complexiteit van de fistel.

Disclaimer:
Deze informatie geeft een algemeen overzicht van de verschillende behandelingen van perianale fistels bij de ziekte van Crohn, en is mogelijk niet volledig. Welke behandeling het beste past bij jouw situatie bepaal je samen met je arts. Bespreek eventuele vragen of klachten over je behandeling of medicijnen altijd met je arts.

 

Referenties:

  1. Gecse KB, Bemelman W, Kamm MA, et al. Gut 2014;63:1381–1392.

  2. Gionchetti P et al. 3rd European Evidence-based Consensus on the Diagnosis and Management of Crohn’s Disease 2016: Part 2: Surgical Management and Special Situations. Journal of Crohn's and Colitis, 2017, 135–149.

  3. Bemelman WA 2018, ECCO-ESCP Consensus on Surgery for Crohn’s Disease

Lees meer artikelen over
Gerelateerde artikelen