Chirurgische ingrepen bij perianale fistels

Wat is het?

Chirurgische ingrepen bij perianale fistels zijn operaties. Het doel is het voorkomen van uitbreiding van de ontsteking en zorgen dat het weefsel zich weer gaat herstellen.

Hoe werkt het?

Als er een abces is, wordt deze verwijderd. Dit verhelpt direct de pijn en het ongemak en voorkomt verdere complicaties. Daarnaast zijn er verschillende operaties voor het behandelen van perianale fistels.

Voor wie is het bedoeld?

Bij de behandeling van perianale fistels wordt vaak geopereerd. Voor welke operatie gekozen wordt, hangt af van verschillende factoren. Denk aan de locatie en complexiteit van de fistel, de aanwezigheid van een abces en de activiteit van de ziekte van Crohn.

In welke vorm is het beschikbaar?

1. Bij eenvoudige en lage fistels

Bij eenvoudige en lage fistels (zie afbeelding) wordt vaak gekozen voor fistulotomie of fistulectomie.

 • Bij fistulotomie wordt de fistel opengelegd. Zo kan de fistel genezen.
 • Bij fistulectomie wordt de fistel en het ontstoken weefsel eromheen helemaal verwijderd.

2. Bij complexe en hoge fistels

Bij complexe en vaak hoge fistels (zie afbeelding) kan gekozen worden voor:

 • Mucosa advancement plastiek (= herstellende ingreep voor het slijmvlies): hierbij wordt de inwendige opening van de fistel bedekt en gesloten met eigen slijmvlies.
 • LIFT (Ligation of the Intersfincteric Fistula Tract) procedure: de chirurg sluit de fistel af van de endeldarm (het laatste deel van de dikke darm, ook wel rectum genoemd). Dat gebeurt door de fistel te sluiten tussen de interne en externe kringspier.
 • Opvullen van het fistelkanaal: collageenpasta of fibrinelijm kunnen worden gebruikt om de inwendige opening en fistelgang af te sluiten. Ook kan als behandeling een plug van collageen door het fistelkanaal heen getrokken worden. Deze wordt vastgemaakt in de inwendige opening die hiermee wordt gesloten.
 • FiLaC (Fistula Laser Closure): met een laserdraad worden de inwendige opening en het fistelkanaal dichtgeschroeid.
 • VAAFT (Video-assisted Anal Fistula Treatment): hierbij wordt de diagnose gesteld met videoapparatuur en vindt tegelijkertijd ook de behandeling plaats. Bijvoorbeeld door het sluiten van de inwendige opening met een speciale nietmachine of met Mucosa advancement plastiek.
 • Als laatste optie: het plaatsen van een stoma. Dit wordt gedaan bij ernstige en complexe perianale fistels als andere ingrepen of medicijnen niet meer helpen. Bij het plaatsen van een stoma wordt het deel van de darm waar steeds ontstekingen zijn, verwijderd. Hierdoor kan het weefsel van de darm weer tot rust komen.

Disclaimer:
Deze informatie geeft een algemeen overzicht van de verschillende behandelingen van perianale fistels bij de ziekte van Crohn, en is mogelijk niet volledig. Welke behandeling het beste past bij jouw situatie bepaal je samen met je arts. Bespreek eventuele vragen of klachten over je behandeling of medicijnen altijd met je arts.

 

Referenties:

 1. Botti F, et al. J Ultrasound. 2015;18:19‐35.

 2. Sandborn WJ, et al. Gastroenterology. 2003;125:1508‐1530.

 3. Pellino G, et al. ScientificWorldJournal. 2014;2014:146281.

 4. Lopez N, et al. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2019;13:563-77.

Lees meer artikelen over
Gerelateerde artikelen