Antibiotica bij perianale fistels
Wat is het?
Antibiotica bestrijden ontstekingen die worden veroorzaakt door bacteriën. Bacteriën zijn bijvoorbeeld de oorzaak van een abces (met pus gevulde zwelling).
Hoe werkt het?
Antibiotica doden bacteriën of remmen de groei ervan. Bacteriën komen in het hele lichaam voor en zitten vooral in de darmen. Daar zitten vooral goede bacteriën, die helpen bij de spijsvertering en het immuunsysteem. Maar soms zitten er ook slechte bacteriën, die een ontsteking in de darm veroorzaken. In dat geval kunnen antibiotica uitkomst bieden.
Voor wie is het bedoeld?
Antibiotica worden vaak voor een korte duur voorgeschreven bij zowel simpele als complexe perianale fistels en bij abcessen. Antibiotica kunnen de klachten van fistels duidelijk verminderen. Ook kunnen ze helpen bij het genezen van de fistels. Vaak worden antibiotica gecombineerd met setons of andere medicijnen, zoals immunosuppressiva of TNF-α blokkerende middelen.
In welke vorm is het beschikbaar?
- Als tabletten, capsules of drank
- Als infuus
Antibiotica die worden gebruikt voor perianale fistels bij Crohn:
- metronidazol
- ciprofloxacine
Overige informatie
Meer informatie over het gebruik en de bijwerkingen van antibiotica staat in de bijsluiter. Die kun je vinden op de website van het college ter beoordeling van geneesmiddelen CBG-MEB.
Disclaimer:
Deze informatie geeft een algemeen overzicht van de verschillende behandelingen van perianale fistels bij de ziekte van Crohn, en is mogelijk niet volledig. Welke behandeling het beste past bij jouw situatie bepaal je samen met je arts. Bespreek eventuele vragen of klachten over je behandeling of medicijnen altijd met je arts.
Referenties:
-
Gecse KB, Bemelman W, Kamm MA, et al. Gut 2014;63:1381–1392.
-
Gionchetti P et al. 3rd European Evidence-based Consensus on the Diagnosis and Management of Crohn’s Disease 2016: Part 2: Surgical Management and Special Situations. Journal of Crohn's and Colitis, 2017, 135–149.