Algemene adviezen bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Verschillende factoren kunnen er voor zorgen dat jouw ziekte opvlamt. Onderstaande algemene adviezen kunnen je helpen om je colitis ulcerosa of ziekte van Crohn meer onder controle te houden.

Voeding

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen klachten aanwakkeren. Welke voeding voor klachten kan zorgen, kan per persoon erg verschillen. Samen met een diëtist kun je uitzoeken welke voeding het beste past bij jouw situatie. De Schijf van Vijf is in het algemeen een goede basis voor een gezond voedingspatroon. Daarnaast kan het bijhouden van een eetdagboek helpen inzicht te krijgen in je eetpatroon.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan een grote rol spelen bij mensen met IBD. In het algemeen geldt dat als je ziekte actief is, de vermoeidheidsklachten kunnen toenemen. Goed plannen van je activiteiten, genoeg rust nemen en voldoende bewegen kan je dan helpen je vermoeidheid onder controle te houden.

Roken

Als je rookt heeft dit effect op de ontwikkeling van je darmziekte. Mensen met colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn krijgen dan ook het advies te stoppen met roken.

Sporten en bewegen

Regelmatig sporten of bewegen kan een positief effect hebben op vermoeidheid. Probeer daarom iedere dag te bewegen. Een half uurtje joggen/wandelen, zwemmen of fietsen kan al voldoende zijn.

Gerelateerde artikelen